



Camellia sinensis – Thea sinensis
Čajovník čínský
Čajovník čínský (Camellia sinensis či též Thea sinensis) je stálezelená kulturní rostlina z rodu čajovník (Camellia), původem z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých území Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Rostlina se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech v různých nadmořských výškách (až nad 2000 m) po celém světě. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápojů – čaje.
Využití a účinky
Z větviček se v Japonsku připravuje speciální druh hořkého čaje nazývaný kukiča. Obsahuje velmi silné antioxidanty. Užívá se jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění. Zlepšuje trávení a zmírňuje žaludeční obtíže. Působí blahodárně na centrální nervovou soustavu. Zlepšuje soustředění, zklidňuje spánek. Má antistresové účinky. Působí protizánětlivě. Snižuje krevní tlak. Zvyšuje termogenezi a oxidaci tuků a pomáhá tak při redukci tuku.
Prevence rakoviny
Soustředění
Srdeční onemocnění
Spánek
Žaludeční obtíže
Redukce tuku
Další bylina: Ženšen korejský >
Benediktinský
Herbář
Herbář tvořený sušenými rostlinami, sušenými semeny a plody.
Použití, charakteristiky, rady, tipy a zajímavosti známých a méně známých bylin.